Břišní tuk. Riziko? Jak ho zjistit?


Nedávno byl Světový den diabetu. Diabetiků nám každým rokem přibývá. A zvlášť těch "dvojkových" (diabetiků druhého typu). Právě tento typ je do velké míry ovlivnitelný životním stylem, potažmo tělesnou konstitucí. Čím "širší" člověk, tím i větší riziko vzniku diabetu. Ano, bavíme se o množství tuku v těle - o tom podkožním i o tom břišním (viscerálním). Druhý uvedený je z hlediska zdraví velmi rizikový. V poradně se zatím setkávám "pouze" se zvýšeným viscerálním tukem. V nemocnici ale vidím ty důsledky - vysoký krevní tlak (a jeho následky), zvýšené a nesprávné hodnoty tuků v krvi (dyslipidemie), ale i amputované končetiny, nehojící se amputované končetiny, zničené ledviny, ztučnění jater (steatóza) a samý takovýhle chuťovky.


Dostupnost jídla, dostupnost fakt nezdravého jídla (typický fast food), lidi nonstop za počítačem/v kanceláři jsou obrázkem dnešní doby. Doby, ve které už vám člověk s normální hmotností přijde vlastně spíš hubený. Zde jen vsuvka: dobře vím, že každý je nějaký a každý má jinou tělesnou konstituci, je jiný tělesný tip a každý bude mít "opitmální" hmotnost jinou. Konec vsuvky :). Samotné množství nebo zvýšené hodnoty viscerálního tuku jsou tedy oprávněný strašák. Někdy mám teda pocit, že pro někoho tenhle strašák vůbec strašákem není a dál vítězí příjem nad výdejem energie. Pro ty, kteří chtějí zjistit, jak si s viscerálním tukem stojí a zda se mají obávat, jsou následující odstavce.


V poslední době jsem se ale setkala i s takovými případy, kdy se lidé o sebe starali a nechali si zjistit hodnotu viscerálního tuku. Bylo jim ale sděleno, že jejich hodnota je příliš vysoká a že by s tím měli něco dělat - třeba využít tamní detox nebo koktejly na hubnutí. To je smutný, že? Víte, co je ještě smutnější? Že to byli lidi, kteří měli hodnotu viscerálního tuku v normě. Jak tedy zjistit hodnotu viscerálního tuku? Read here:


1) Základní měření pasu


Potřebujete: krejčovský metr a někoho, kdo vás změří (zvládnete to ale i bez pomoci)


Jak to udělat: měřit se stále ve stejném místě tak, aby metr nepadal, ale ani neškrtil a nebyl nikde překroucený

Zdroj obrázku: muscleforlife.com


Hodnoty:

- ŽENY normální hodnota do 80 cm, zdravotní riziko stoupá u 88 cm a více

- MUŽI normální hodnota do 94 cm, zdravotní riziko stoupá nad 102 cm a více


2) Bioimpedanční metoda


Potřebujete: bioimpedanční přístroj (InBody, Tanita,...)


Jak to udělat: pořídit si jeden domů (poněkud nákladné), objednat se na měření (nutriční poradny, fitcentra,...)


Hodnoty:


Přesnější (větší a dražší) přístroje vám hodnotu viscerálního tuku sdělí v cm2 (měří se plocha viscerálního tuku v pomyslném řezu tělem)


InBody: hranice viscerálního tuku je do 100 cm2, všechny čísla nad tuto hodnotu jsou již rizikové.

Taninta: ve většině případů má rozmezí 1 - 12 jako normální množství viscerálního tuku 13 - 56 jsou zvýšení hodnoty.



3) Dexa, Bod Pod


Tyto dvě metody (celotělový rentgen a "analyzační komora") jsou již velice specializovaným měřením, které se využívá převážně ve výzkumu. Pro běžnou populaci jsou časově, místně i cenově nedostupné. Ale pro přehled se nám hodí.



To by byl základní přehled toho, jak zjistit viscerální tuk. Příště si povíme, co všechno v našem těle břišní tuk ovlivňuje a jak s ním zatočit.


Ahoj příště,


Kejsí

#viscerálnítuk #BMI #redukcehmotnosti #diabetes #cukrovka #Správnávýživa #KateřinaČamková

Nejnovější příspěvky

© by Kateřina Čamková, Mgr.