© by Kateřina Čamková, Mgr. 

Food and Travel Diary - Bali

July 30, 2017

 

Jaký je jídlo na Bali? Tak na tohle se mě nikdo nezeptal, ale já vám to stejně napíšu! Protože mám jídlo moc ráda a ještě raději ochutnávám nové věci. A znám dost lidí, co se bojí ochutnávat neznámá jídla /což já zbožňuju/, tak je zkusím nějako přiblížit a popsat.

 

Nebyla jsem tam zas tak dlouho, abych mohla o místňácký kuchyni povídat do aleluja. Jen popíšu pár postřehů a dobrot. Tohle povídání asi nebude mít žádnou přidanou hodnotu, ale protože zapomínám, aspoň to budu mít někde napsaný a příště budu vědět, co si mám dát a co jinýho ochutnat :D

 

Potraviny

 

Na Bali najdete supermarkety aj malinkatý obchůdky, kam můžete pro potraviny. Často tam seženete i nějaký suvenýr nebo potápěčskou masku a šnorchl, drogerku a tak. V malých stáncích je pak k dostání ovoce (banány, mango, papája,...), balená voda, kokosová voda z kokosu (pak můžete mít takovou tu naštvávací fotku z dovči s kokosem, brčkem a pláží).

 

Prodávají ale i spoustu sladkostí (z Evropy - třeba Oreo mají asi v deseti příchutích), sušenek, slaných krekrů a soft drinků (colu, limči, džusíky). Mléčné výrobky seženete, ale v Asii nejsou běžné, jako v Evropě (takže jsou dražší). Pečivo taky úplně nefrčí - často narazíte jen na toastový chleba, takový vekový chleba nebo sladké pečivo. Taky dost dobře fungují trhy, které jsou každé vesnici. Nejbožejší je to ovoce, protože doma takový není a je to něco nového. Teda jako lze doma sehnat, ale já si je nekupuju (případně výjimečně), protože vím, že muselo urazit obří kus světa, nemohlo být při sklizni dozrátý a jaký to pak může mít zdravotní benefit pro můj organismus? No moc velký ne, rozhodně né tak velký, aby "ekologická" stopa za ten transport do ČR stála za to, tak proč si raději nevybrat něco lokálního. O chuti se nemusím rozepisovat. Balijský ovoce je tak slaďoučký, že vám stačí kousek a jste full. Mají i super banány - jsou takové malé a buď hodně žluté, nebo naopak zelené a oboje jsou zralé.

 

 

Ananas, mango a papája jsou docela známé, ale takové dračí či hadí ovoce moc ne. Dračí ovoce je taková šiška do dlaně, růžová se zelenými "ostny", které ale nepíchají. Když ho rozkrojíte, jíte dužinu s černýma zrníčkama. Je trochu (vlastně JE) bez chuti, ale vitaminy z těch barviček jen srší. Hadí ovoce jsou takové hnědé švestky se šupinkama, které se musí oloupat a vevnitř jsou takové dužnaté nažloutlé stroužky (jak česnek!!) s peckou. Ta nažloutlá dužina se jí a je boží. (Asi musím líp potrénovat ten popis chutí). Pak ještě passion fruit aka marakuja (s tímhle ovocem mám lingvistický problém), to jsou takový kuličky do ruky a když se rozkrojí, je v nich žlutá průhledná dužina a v ní černá kulatá pecička. Je to trochu kyselý, ale tak tropický ovoce, kdo by to neochutnal, že jooo.

 

Restaurace (místňácky warung)

 

Do warungu musíte zajít. To je jasný. Na hygienu se raději moc neptejte a nerozhlížejte se zbytečně kolem (ale dávají dost čili a česneku, takže to je pak všechno cajk :D ). Protože ve warungu vám nachystají místní speciality a bude vás to stát pár kaček (a to jako fakt). Nejtypičtější je Nasi Goreng, což je osmažená rýže se zeleninou a vajíčkem. Ale místo vajíčka vám dají kuřecí/vepřové/hovězí či mix. S cenou začínáte na nějakých 12 000 rupií, což je cca 21 korun a s výběrem masa cena roste.

 

Pak frčí nudle, to se jmenuje Mie Goreng. Gado Gado je rozvařená rýže s omáčkou z arašídů, vody, soli, čili a je to s výhonkama. Bylo to nejlevnější jídlo, které jsem na Bali měla (9 000 rupií. Nutno podotknout, že tohle byl fakt stánek u cesty, ale nejlepší na světě. Jedno Gado jsem koštla i v Kutě na pláži za 35. Vypadalo jinak a nebylo dobrý. Tady paří velkej dík Áni, že nás s mužem vzala na to první!).

 

 

Ještě jsou "v topu" zelené palačinky, o kterých jsem psala malý příspěvek na instagramu. Dělají je z rýžové mouky a pandamového listu (proto ta zelená). Ty jsou taky na každém místě jiné - jednou na snídani v restauraci vypadaly jako palačinky a jednou v domečku po cestě z vodopádů zas jako takové kopečky do pusy :)

 

Častou ingrediencí je tofu nebo tempeh, který jsem nikdy moc nejedla, ale tam ... tam dostal úplně jiný rozměr ten tempeh :D (to bude tím, že ho beztak hodili do friťáku). Ryby se jedou u pobřeží taky, k těm nemám co dodat.

 

 

 

Vím, je toho jen pár a takový neurčitý. Ale někam si to musím napsat :)

 

Urýžovaná,

Kejsí

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Nejnovější příspěvky

August 8, 2018

Please reload