Hledáme nové zdroje živin. 5 důvodů, proč jíst hmyz!

May 9, 2018

 Zdroj: Pixaby.com

 

Hmyz v jídelníčku? Převratná novinka food festivalů, strava obyvatel Jihovýchodní Asie, potravina budoucnosti nebo ta Kejsí upadla na hlavu? (Kdo ví, že jsem na tu hlavu spadla, se nesměje, tohle mě napadlo den před tím!). Konzumace hmyzu není pro určitou část planety žádná novinka. Pro našince ne zcela běžná věc k jídlu a představa zařazení takovéto potraviny do stravy je dost sci-fi. Proč se tedy na něj posledních pár let obrací pozornost?

 

Podle FAO (Food and Agriculture organisation) má žít v roce 2050 na světě 9 miliard lidí. To sebou přinese zdvojnásobení současné produkce potravin. Půda je vzácná, oceány nejdou lovit do nekonečna a měnící se klimatické podmínky samo zemědělství neusnadňují. Toto všechno jsou důvody, proč hledáme jiné zdroje potravy.

 

Přesto se v našich podmínkách zatím jedná převážně o exotickou specialitu, odlišení se od konkurence a dobrý marketing.

 

Stále nepředstavitelné? Nebojte, hmyz ke konzumaci je speciálně chován. Není to pár cvrčků posbíraných na louce. Navíc bývá i různě upravován - jako když připravujete maso, salát, ... prostě jako když vaříte, takže žádný Fear Factor. Lze jej smažit, opékat, vařit, ochutit kořením, přimíchat do pokrmů, dát jako posypku na salát. Hmyz lze zpracovat i na "hobliny", mouku nebo zapracovat do tyčinek - takže ani nepoznáte, že ta "hmota" někdy broukem byla. Pocitově i chuťově je celý hmyz rozmanitý. Připodobnit se dá oříškům, brambůrkám nebo krevetám (i když toto je dost subjektivní - za mě prostě tyto dvě potraviny).

 

Proč hmyz do jídelníčku zařadit (nebo o tom alespoň uvažovat)? 

 

1. Zdroj proteinů

Pamatujete, jak jste jako malí jedli třešně přímo ze stromu a sem tam na vás vykoukl červ? Mamka vám (teda aspoň mně) řekla: "Však to nevadí, to je bílkovina!" :D To je úplně přesně ono. Hmyz obsahuje 65 - 80 % proteinů, což je řadí mezi potraviny s nejvyšším obsahem téhle živiny vůbec.

 

 

 Zdroj obrázku: Edible bugs and insects by Krista Scott-Dixon

 

2. Zdroj vitaminů, minerálních látek a správných tuků

Číslem jedna, co se týká obsahu minerálních látek, je železo. Pro představu -  hovězí maso ho obsahuje 6 mg na 100 g, u hmyzu to může být 31 - 77 mg na 100 g. Další významnou minerální látkou je zinek, kterého je kolem 26,5 mg na 100 g. Je to hodně? Když srovnáme hovězí maso, které považujeme za významný zdroj zinku, tak ano. Hovězí obsahuje zinku 12,5 mg na 100 g. Z vitamínu je hmyz dobrým zdrojem riboflavinu (vitamin B1), thiaminu (vitamin B2) a tokoferolu (vitamin E). Je i částečným zdrojem kobalaminu (vitaminu B12) a vitaminu A. V neposlední řadě je velmi dobrým zdrojem správných tuků, resp. mono- a poly- nenasycených mastných kyselin s obsahem omega 3 a omega 6  mastných kyselin. Jo a taky je hmyz zdrojem vlákniny, konkrétně chitinu.

 

 3. Ekologický chov

Hmyz je velmi snadný na "údržbu" - nepotřebuje tolik plochy pro chov, jak např. dobytek. Žije prakticky ve všech klimatických podmínkách. Není náročný na krmení. Neprodukuje tolik "odpadu", jako např. krávy (metan). Pro produkci 1 kg hovězího je třeba 8 kg krmiva. Pro produkci 1 kg hmyzu je třeba 1,7 kg krmiva. Je tedy výrazně ekologičtější

 

 Zdroj infografiky: economist.com, May 14th 2013, z článku Grub´S UP

 

4. Rozmanitost chuti

Ač se to na první pohled nezdá, není hmyz jako hmyz. Na světě je několik set druhů jedlého hmyzu a každý je specifický svojí chutí, nutričním složením i "texturou". Když vám tedy první druh nezachutná, nebojte se ochutnat jiný! Některé víc křupou, jiné jsou zase měkčí. Jeden je jak oříšek, další jako škvarky. Záleží samozřejmě na kuchyňské úpravě. Přehled jedlého hmyzu zde.

 

5. Žijí všude

Dalo by se říct, že hmyz je pomalu nesmrtelný a žije téměř na celé planetě. Proto není problém ho chovat např. v ne příliš klimaticky přívětivé Africe. Nebo naopak v přelidněném velkoměstě, kde by pastvinu člověk hledal dost marně.

 

Řeknu vám, že jsem hmyz na ochutnávku zkoušela (se zavřenýma očima) a nedokážu si ho (zatím) jako běžnou potravinu představit. Teda aspoň celý hmyz. Ten drcený nebo rozemletý na mouku a z ní připravené jídlo mi nevadí. Jak jste na tom vy a hmyz?

 

Krásný den,

 

Kejsí

 

 

 

 

Zdroje:

[1] Why Should We Eat Insects? It’s the Future of Food | Labcoat Life | Learn Science at Scitable [online]. [vid. 2018-05-07]. Dostupné z: https://www.nature.com/scitable/blog/labcoat-life/why_should_we_eat_insects

[2] Edible insects [online]. [vid. 2018-05-07]. Dostupné z: http://www.fao.org/docrep/018/i3253e/i3253e00.htm

[3] Seven reasons to eat insects. ScienceDaily [online]. [vid. 2018-05-07]. Dostupné z: https://www.sciencedaily.com/releases/2015/06/150609124315.htm

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Nejnovější příspěvky

August 8, 2018

Please reload

© by Kateřina Čamková, Mgr.