Bio, nebio

May 22, 2017

 

 

Jíst potraviny v bio kvalitě, či nejíst potraviny v bio kvalitě? Toť otázka, nad kterou si mnoho lidí (a zejména maminek že) láme hlavu. Jestli je to teda pro ten náš organismus lepší, nebo není. Jestli budeme zdravější, nebo nebudeme. A v bio kvalitě jsme v dnešní době schopni sehnat téměř všechno. Ovoce, zeleninu, mléko a mléčné výrobky, maso a masné výrobky, vejce, máslo, sušenky, mouku, víno, …. dokonce i med.

 

Začneme tím, že “výrobek” v bio kvalitě má přesně dané podmínky, za kterých může vyrůst nebo být vypěstován. Týkají se půdy/stravy, hnojiv/léků, podmínek chovu, doby, za který má vyrůst. Což je celkem fajn, když víte (můžete aspoň doufat), že tyhle vajíčka snesla slepička někde pod stromem a ne v kleci ve slepičárně, že běhá občas venku a není celý život zavřená. Teď jsem se trochu rozvášnila, ale princip chápeme.

 

Můžeme pokračovat účinky na zdraví. Ty ale budou velmi krátké (ne účinky na zdraví, ale fakta). U potravin v bio kvalitě bylo publikováno již mnoho studií a vědeckých publikací. Žádné (zatím) neprokázaly účinky na zdraví takové, které by ty obyč potraviny neměly. Takže, že bychom bio jedli, abysme byli zdravější, to ne. Tak to (zatím) nefunguje. Že by byl bio výrobek zdravější ve smyslu složení (jako bio sušenky lepší než obyč sušenky)? Tuku a cukru budou mít furt stejně nebo velice, velice podobné množství. Tady jsme vedle jak ta jedle, tímhle naše zdraví neovlivní.

 

Když bio kvalita tedy neovlivňuje naše zdraví, proč se tedy vůbec vyrábí? Odpověď je v celku jednoduchá. „Ekologické zemědělství“. Tento termín je s bio kvalitou úzce spojený a propojený. A daleko lépe (dle mého názoru) vystihuje důvod, proč je bio bio. Ekologické zemědělství se navrací k původním zemědělským principům a podstatám, využívá přirozené hnojiva a „hubiče“ škůdců (jedni broučci žerou druhý brouky) a tak. Celkově se chová ke svým budoucím produktům šetrněji. A tím i k přírodě samotné. (Proto nemají  ekologičtí zemědělci třeba tak velikou úrodu, proto je třeba bio kvalita dražší). A tohle je, moji milí, pravá podstata bio-organických-eko surovin a potravin. Takže ne člověk na prvním místě, ale příroda.

 

Otázkou k diskuzi pak jsou jednotlivé produkty v bio kvalitě (bio med – asi těžko můžete kontrolovat včelku, odkud že ten pyl na med nasbírala), celkové množství a boom všeho v bio kvalitě (je možné to vůbec vypěstovat?), nebo bio potraviny z jiného kontinentu (jak moc bio je ta cesta, kterou daná potravina musí na pult vašeho obchodu urazit?).

 

Moc dobře si pamatuju na myšlenku jednoho našeho super vyučujícího, který uvažoval nad využitím bio kvality pro podporu zdraví u různých potravinových skupin a komodit. Konkrétně při přidávání citronové kůry. Vodou určitou látku (myslím nějakou chemickou, jakože postřik) z kůry citrusů prostě jen tak nedostanete. A nastrouháte si jí pěkně do buchty/cukroví/… V tomhle případě je tedy fajn si koupit bio citrón, protože máte větší jistotu, že budete mít buchtu bez dávky nechtěné látky (u které nevíme množství a můžeme tak maximálně předpokládat, jaká by to tak asi mohla být a co u nás "doma" způsobí).

 

Já si sem tam něco v bio kvalitě koupím. Občas. Protože nedoufám v lepší zdraví, ale ve zdravější přírodu. Nebo jen proto, že má lepší velikost balení a vypadá pěkněji. Třeba jako ten kefír dneska. Nebo Matyldu od Milka! Ta je taky bio, ale má vtipnej obal a mně zkrátka chutná.

 

Sem tam bio, sem tam nebio,

 

Kejsí

 

 

Zdroje:

1) http://is.muni.cz/th/135904/pedf_m/diplomova_prace.pdf

2) http://is.muni.cz/el/1411/podzim2013/BVEK011p/um/Kubanova_Diplomova_prace.pdf

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Nejnovější příspěvky

August 8, 2018

Please reload

© by Kateřina Čamková, Mgr.