© by Kateřina Čamková, Mgr. 

5 tipů, jak nepřibrat při nástupu do práce.

February 1, 2018

 

Zdroj obrázku: pixabay.com

 

 

V životě přichází několik rizikových situací, které můžou pěkně zatočit s naší hmotností. Titulek by se mohl jmenovat tisíckrát jinak - jak nepřibrat při nástupu na vysokou školu, jak nepřibrat při změně zaměstnání, jak nepřibrat při přestěhování se na jiné místo. Jak nepřibrat, když ... (doplňte sami). Za prvé jsem ve věku, kdy je nástup do práce docela aktuální, takže zůstaneme u tohoto tématu. Za druhé, spoustu lidí v mém okolí podstupuje tu samou změnu a s některými to dělá fakt divy (tohle neberte jako hejt, ale jen informaci, kterou vnímám jako někdo, kdo se složení těla věnuje každý den. Říká se tomu nemoc z povolání, ne?) .Vždy se jedná o změnu, o poměrně velkou změnu, kdy se vaše dosavadní návyky, chování, starosti, úkoly a způsob stravování mění. Změna nutně nemusí znamenat, že si budete kupovat o číslo větší kalhoty. Někteří lidé reagují na změnu hubnutím, jiní to ustojí bez ztráty kytičky. Některým to vadí, další to vnímají, ale nechávají to na druhé kolejí, jiní to nevnímají vůbec. Neříkám, že některá varianta je správná nebo špatná a že by se všichni nutně musí hlídat. Tohle povídání je pro ty, kteří změnu hmotnosti vnímají aktuálně negativně nebo tuší, že by to do budoucna mohl být problém.

 

Chápu, že se změnou přichází nové situace, které je třeba řešit. Postava a zdraví ustupují do pozadí, protože:

 

1. Musíte vstávat

Ať už pravidelně a brzo nebo nepravidelně a pozdě. Najedou přestanete snídat, protože se vám nechce vstávat a v práci můžete snídat až uděláte první nezbytné pracovní úkoly. Když vstáváte pozdě, přestáváte svačit, protože pak už je třeba hned oběd.

2. Na oběd máte 30 minut

Půl hoďka někomu nemusí stačit. Samotný výběr jídla nemusí být ideální (známe meníčka, že jo). Nemusíte mít mikrovlnku pro ohřátí vlastního obědu. Nemusí být čas ani na ten oběd, ani na ty svačiny. To se pak po práci vybílí lednička.

3. Volný čas

Musíte nakoupit, chcete jít na kafe, uklidit, vyvenčit psa,... Odpoledne v háji. Na plánování jídla není čas. Na vaření není čas. Na pohyb není čas ani energie, protože jste přece děsně unavení a o víkendu to doženete.

4. Peníze

V začátku nemáte peněz na zbyt, takže kupujete Clever a Tesco Value, sladkosti či slanosti (pro rychlé doplnění energie, na kterou jste za celý den neměli čas ujíst v normální podobě). Nemáte peníze na pěkný legíny a triko do fitka.

5. Pracujete

V práci i po práci. Dáváte všechen čas tomu, aby to jednou nějak vypadalo.

6. Směny

Hodně problematický bod. Ta denní by nemusela být problém, ale co noční? Tam přeci nejím, protože v noci se nejí přece! Sklouzáváme ke sladkostem a slanostem, protože jsem unavení a lenošní si jídlo připravit. Málo spíme, abychom stihli další věci.

 

Můžu pokračovat? Myslím, že podobných situací a "nemůžu, protože ...", se dá nastínit více. Tohle jsou ty nejčastější. Setkávám se s nimi dost často, když s klienty/pacienty řešíme, jak bude terapie směřovat dál. Věřte, že starého psa novým kouskům (těžko)naučíte. Proto je potřeba se přestat vymlouvat a začít s vážením si vlastního zdraví hned! Zkuste přestat používat slovo nejde. Raději vymyslete, jak to půjde. Zdraví, pocit spokojenosti a dostatku energie vám to jednou vrátí. Nekecám.

 

Kde jsou ty slibovaný tipy?

 

T A D Y :

 

1. SNÍDEJTE

O snídani se říká, že je to nejdůležitější jídlo dne. Nebo lépe: říkalo se. Snídaně vám nijak nezrychlí metabolismus. Ani vám nepomůže zredukovat hmotnost. Vyvážená snídaně vám ale dodá dostatek proteinů a vlákniny, které vás zasytí na dostatečně dlouhou dobu. V odpoledních a večerních hodinách pak nedojde k tom, že vás dohoní hlad. Pravdou je, že lidé, kteří snídají, jsou méně často obézní a mají menší riziko vzniku civilizačních nemocí - mají totiž lepší životosprávu. 

 

2. UDRŽTE PRAVIDELNOST STRAVY

I když už se začínají objevovat názory, že nezáleží na počtu porcí za den (jinými slovy - zda jíte třikrát, pětkrát nebo šestkrát za den) a ani na pravidelnosti (např. přerušované hladovění), není to tak černobílé. Shodneme se na tom, že záleží na celkové přijaté energii (a složení makroživin) za den. A je docela na vás, zda si tu energii rozdělíte do deseti, pěti nebo dvou porcí. Ty dvě porce by byly ale řádně velký. Nemusíte je ujíst, pak se může stát, že budete jíst příliš málo nebo že to "někdy pak" budete muset dohnat a přepálíte to. Málo denních porcí a nepravidelnost není nic pro začátečníky nebo pro ty, kteří zápasí s pevnou vůlí a motivací. Pravidelností dojdete k vyváženosti příjmu energie a zamezíte vzniku chutí (na sladkosti a slanosti).

 

3. HÝBEJTE SE

Při sedavém zaměstnání je každý pohyb úplně super důležitý - nějak tu přijatou energii vydat musíte. Při fyzicky náročnějším povolání (třeba pošťačka) je tělo trochu potvora a snadno se adaptuje, takže pohyb navíc platí i pro ty. Že nemáte energii, přijdete z práce a jste mrtví? Překonejte tu prvotní lenost a vyběhněte/zacvičte si - bude to fungovat jak na zahnání únavy, tak na udržení hmotnosti/ redukci. Že nemáte na permici do fitka? Tak vyběhněte ven do lesa nebo zapněte videjka na youtube. Že je venku zima nebo že prší? Není špatného počasí, ale špatného oblečení.

 

4. DODRŽUJTE PITNÝ REŽIM

Hlad/chuť je převlečená žízeň. Ale bacha, platí to o čisté vodě, vodě s citrónem nebo neslazeném čaji (žádný šťávičky a limonády a pseudokávy - oříškový latté atd.). Měli byste vypít 30 - 35 ml/kg/TH, takže 65 kg vážící osoba by měla vypít 1,9 -  2,3 l tekutin. Dostatečný pitný režim předchází možné dehydrataci (a snížené funkci metabolismu), lehce snižuje příjem celkové energie a předchází vzniku např. zácpy.

 

5. DBEJTE NA VÝBĚR POTRAVIN

Teď nemyslím eko-bio-super potraviny. Ale takové, které jsou co nejméně technologicky upravené. V kuchyni co nejvíc vařit, dusit a případně zapékat. Čerstvou/mraženou zeleninu, čerstvé ovoce, luštěniny, i přílohy (s výhodou celozrnné), libové maso, z uzenin šunku, tvrdé sýry, tvarohy, neslazené jogurty, vajíčka a další dobroty. Omezit příjem jednoduchýho cukru a tuku (odpolední sladkost nebo čokoška po práci - jako jo, ale ne každý den že). Dát si pozor na skladbu hlavních jídel - aby měly bílkovinu, trochu fajn tuku, přílohu a zeleninu/ovoce.

 

Na závěr dva příklady z praxe:

Mladá lékařka, znám ji z jídelny. Když jsem ji viděla poprvé, trošku jsem se lekla, že může ještě fungovat, jak byla štíhlá. V průběhu podzimu se objevila v poradně, že by chtěla svoje kila nazpět. Zde bylo asi více faktorů, které ovlivnily hmotnost, ale stres z nového zaměstnání a neadekvátní stravovací návyky vzali za své.

 

Ještě mladší sestřička. S pěknými dvaceti kily navíc. Proč? Protože si až příliš často dává na večeři pizzu, vypije dva litry kofoly za den (!), uzobává si brambůrky a ráno teda snídá, ale anglický rohlík z pekárny. Proč? Protože je to přece děsně pohodlný. A když je tak moc unavená, přece si nebude ještě chystat sváču. Pak taky nemusí otěhotnět, může mít problém se vůbec hýbat,... prostě děcka, neříkám, že každý musí mít ideální tabulkovou hmotnost, ale tohle je tak moc zbytečný. Nenechte se pomlít leností a systémem, díky. 

 

A držím vám pěsti, ať se vám s pohybem a jídlem v první práci daří!

 

Kejsí

 

 

 

Zdroje:

[1] DHURANDHAR, Emily J. et al. The effectiveness of breakfast recommendations on weight loss: a randomized controlled trial. The American Journal of Clinical Nutrition [online]. 2014, 100(2), 507–513. ISSN 1938-3207. Dostupné z: doi:10.3945/ajcn.114.089573

[2] ONZALEZ, Javier T., et al. Breakfast and exercise contingently affect postprandial metabolism and energy balance in physically active males. The British Journal of Nutrition [online]. 2013, 110(4), 721–732. ISSN 1475-2662. Dostupné z: doi:10.1017/S0007114512005582

[3] KOBAYASHI, Fumi, et al. Effect of breakfast skipping on diurnal variation of energy metabolism and blood glucose. Obesity Research & Clinical Practice [online]. 2014, 8(3), e201-298. ISSN 1871-403X. Dostupné z: doi:10.1016/j.orcp.2013.01.001

[4] 11 Myths About Fasting and Meal Frequency. Healthline [online]. 8. září 2015 [vid. 2018-01-30]. Dostupné z: https://www.healthline.com/nutrition/11-myths-fasting-and-meal-frequency

[5]  How Much Water Should You Drink Per Day? Healthline [online]. 18. srpen 2016 [vid. 2018-01-30]. Dostupné z: https://www.healthline.com/nutrition/how-much-water-should-you-drink-per-day

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Nejnovější příspěvky

August 8, 2018

Please reload