© by Kateřina Čamková, Mgr. 

Vánoční zdravé cukroví? Neexistuje!

December 14, 2017

V době, kdy už má polovina hospodyněk napečeno, té druhé už chybí cukroví jen poslepovat, píšu o zdravém cukroví. Trochu s křížkem po funuse, vím. Můžu se vymluvit na to, že prosinec je hektickej, že jsem posmutnělá a unavená, protože Lucie noci upije a dne nepřidá. Jo, tma není kámoš. Nebo na férovku řeknu, že se mně nechtělo. O zdravém cukroví už jsem psala i na podzim pro jedno číslo Nemocničních listů, které vychází u nás nemocnici. Byl to článek v rámci mého "adaptačního" procesu, ne že bych se o něj vehementně hlásila, ale přivedl mě na to, že použít pro nějaký druh cukroví přídavné jméno "zdravé/zdravý" jednoduše nelze. Ptáte se PROČ? Protože:

 

Když si otevřete jakýkoliv časopis o jídle nebo zdravém životním stylu nebo xy článků zobrazujících se pod heslem "zdravé cukroví" na gůglu, zjistíte následující fakta - že místo másla máte použít kokosové máslomísto medu javorový sirup (nebo taky bio med z Nového Zélandu) místo mouky fůru datlové pasty, datlí nebo ořechů. Dále kokosovou mouku, rýžovou mouku, chia semínka nebo lněný semínka. A když ten recept není moc radikální a ekobiorawlowcarb, uvede v surovinách i celozrnnou mouku. Jo a místo cukru sladilo nebo agávový sirup.

 

"Čeho tím docílíme?"

 

Můžeme tím zvýšíme obsah vlákniny (použitím ořechů, semen, celozrnné/pohankové/.. mouky). Což je velký plus, hlavně pro naši svřevní mikrobiotu /rozuměj Střevní bakterie - ty hodný/, protože, jak jistě víte, doporučená denní dávka vlákniny je 30 g. Tuhle doporučenou dávku můžeme splnit, když si fakt hlídáme obsah např. celozrnného pečiva, vloček, ovoce, zeleniny, ořechů, semínek či luštěnin ve stravě. Ale tohle v období svátků bývá občas /celý dny/ problém (vstáváme později, nejíme pravidelně, nemáme třeba ani tolik zeleniny). Tak proto ta přidaná hodnota vlákniny v cukroví. Přidáním ořechů vylepšíme skladbu tuků. Tohle nebude mít efekt v celkové energetické hodnotě, ale právě v tom složení - což bude super pro srdíčko, cévy a cholesterol. Ale prosím vás, cukroví nevylepšíme přidáním kokosového másla/oleje. Kokosový olej/máslo nemá tak příznivé složení tuků, aby bylo fajn pro pečení. Při nahrazení obyč cukru např. medem, různými sirupy nebo sladidly sice snížíme celkovou energii a nahradíme do určité míry glukózu fruktózou. Fruktóza si nezvedne glykémii /hodnotu krevního cukru/ tak rychle, jako glukóza, ale bude metabolizována /zpracována/ jiným způsobem. Fruktosa se dříve či později zapojí do glykolýzy /tvorba energie/, do pentosového cyklu a do vzniku aminocukrů /tvorba různých stavebních a pomocných látek - ve zkratce řečeno/. Takže jak moc si tady pomůžeme? Použití medu ještě OK, ale proč vozit přes půl světa javorový/agávový sirup?

 

Zkusila jsem propočítat dva recepty na linecký cukroví, jaký mají obsah živin. Obyč linecký je z hladký mouky, másla, cukru, žloutků, citronový kůry. "Zdravý" linecký je z pohankový a celozrnný mouky, méně másla, méně žloutků, ze třtinovýho cukru a z citrónové kůry. Výsledek zde:

 

 

Jak můžete vidět, významně se změnil obsah vlákniny. Tuk narostl pravděpodobně díky celozrnné mouce. Energie kousku lineckého je cca 118 kJ a zdravého lineckého 123 kJ - /i když byste to možná čekali naopak/ + těch pár kJ je nic. Jako ano, můžeme ještě porovnávat obyčejný nefalšovaný vanilkový rohlíčky s raw kokosovo-datlovýma kuličkama obalovanýma v pistáciových drcených oříškách nebo taky s bezlepkovýma a bezlaktózovýma čtverečkama ze včerejšího vánočního fitness večírku,... Tam by třeba narostly víc tuky a vláknina a rozdíl by byl znatelnější. Chci ale poukázat na to, že cukroví pravděpodobně jíte jednou (maximálně dvakrát, když započítáme svatbu nejlepší kamarádky) za rok. A víte, že jíst se má VŠECHNO. Takže proč si neupéct to normální obyčejný nefalšovaný cukroví? Můžete! Fakt si ho můžete upéct a sníst. Nebo ho můžete nakombinovat i s tím "rádoby" zdravým cukrovím, ale rozhodně to obyč cukroví péct!

 

 

Zakopanej pes je jinde. Ať už je cukroví jaký chce, nejde ho sníst tuna. Nebo jako jde, ale pak nastane ta situace, kdy vám po Novém roce praskne rafička na váze. I v tom "zdravém" cukroví je mega energie a živin, se kterýma je "něco" třeba dělat. Tím chci říct, že je to o MNOŽSTVÍ a ne o surovinách (v tom období Vánoc). Protože známe to - je to samá návštěva, milion jídla a téměř žádný pohyb (nebo jen minimum). Varianta jedna, jak se s tím vypořádat, je omezit přívod živin /cukroví/ např. vymezením konkrétního množství jednotlivých kousků na váš talířek na celý den. Varianta dvě je navýšení výdeje - pohyb, pohyb a zase pohyb (ranní běh, svižné procházky, odpolední badminton s rodinou,...). Jo a vynesení koše se nepočítá. A varianta tři je omezení alkoholu /to rozebírat nemusím/.

 

 

Cukroví bych rozdělila na tradiční a jiný, rozhodně ne na zdravý a nezdravý. Protože i v tom "zdravým" může být víc tuku, než ve stejném kousku bůčku nebo podobně energie, jako v tradičním cukroví.

 

Krásný Advent všem!

 

Kejsíí

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Nejnovější příspěvky

August 8, 2018

Please reload