© by Kateřina Čamková, Mgr. 

Veganství - kde si dávat pozor?

November 24, 2017

 

Zdroj: Flickr.com

 

Nedávno jsem se s jedním známým domlouvala na obsahu přednášky, která bude doplňovat běhací tréninky probíhající u nás ve městě. Mezi řečí došlo na to, že ON je vegan. A chvíli bylo ticho. Takové to, co rozdělí všechny na dva tábory. Tábor "pro" a tábor "proti". Asi ho překvapila moje reakce, že jsem tak na půl. Takové to ano, ale. Já jsem byla zase příjemně překvapená, že i on na slovo "maso" nešílí a neomdlí. Zkusím sesumírovat to, co jsem mu řekla o veganství já. (Co řekl on, omezování života zvířat, rozebírat nebudeme, jsem tu za výživu, ne za právo na život).

 

Veganství aka opáčko

 

Tenhle výživový směr není novinka. Vznikl ve 40. letech minulýho století, ale stává se čím dál tím víc populárnější. Za posledních pět let vzrostlo vyhledávání slova "vegan" na googlu o 250 % /proto je o něm slyšet aj na takovym lontu, jako je Velmez :D - tohle berte jako vtípek, naše město je super a vždycky pro mě super zůstane/. 

 

Vegani nekonzumují žádné živočišné produkty.

 

To znamená, že nejí maso, mlíko, vajíčka, ryby, mořský plody nebo med. Nejí ani potraviny, které obsahují nějakou živočišnou složku (např. kasein, želatinu, syrovátku, vitamin D3, albumin, kyselinu mléčnou,...). Neznamená to ale, že by jedli jenom zeleninu nebo tofu. Vlastně mají docela velkou nabídku potravin, který můžou a dost pokrmů je samo o sobě veganský, ani si to neuvědomujeme. Fazolový burrito, hummus, guacamole, čočka s chlebem /ať zamíříme i do naší kuchyně/.

 

Co teda vlastně jí?

 

No, maso zaměňují většinou za čočku, fazole, tofu, seitan, tempeh, ořechy a semínka, případně rostlinné proteiny (rýžový, sójový, hrachový).  Mléko a mléčný výrobky vymění za rostlinné nápoje /pozor, NE mléka!/ (mandlový, sójový, makový,... K dostání v DM, ale už i různých supermarketech. Nebo taky samotný Nemléko.). Jo a vajíčka za tofu nebo syrový vajíčka za namočená lněná či chia semínka. Med vyčenžují za rýžový nebo javorový sirup. Zeleninu a ovoce nemění, stejně jako obiloviny. Těch konzumují dost. A dle toho, co jsem zaslechla, toho jídla je za celý den fakt fůra. Bodejť by ne, aby to energeticky nějak sedělo. V obchodech natrefíme na speciální koutky, kde se prodávají přímo veganské potraviny - sýr, "maso", "párky", mlsání, dortíky, a tak :) .

 

 Zdroj: Flickr.com

Proč se lidé vydávají tímhle směrem?

 

Každý má asi jiný důvod. Tím největším bude asi ten etický - právo na život a svobodu každého živého tvora. Právo na život je asi jasný, ale právo na svobodu, to už je sofistikovanější. Mít mláďata kdy se zachce, žít v úplně volný přírodě, asi tak. Dalším důvodem je pozitivní účinek na zdraví, který, když se podíváme na ten pozitivní efekt na zdraví, určitě je. Dostatek ovoce a zeleniny, ořechů, semen, obilovin = dostatek vitaminů, minerálních látek, vlákniny, málo živočišných tuků, přidaného cukru a mohla bych pokračovat. Což nám v konečném důsledku může snížit výskyt cukrovky, srdečně-cévních onemocnění, onkologických onemocnění,...Enviroment /anglický výrazy jsou prej cool/ je další v řadě důvodů, proč být vegan. Protože chování zvířat produkuje velký množství emisí - oxidu uhličitýho (9 %), methanu (35 - 40 %) a oxidu dusného (65 %). ///Kdo spočítal emise těch nákladních lodí a kamiónů vozící avokádo, "čerstvý" ovoce, zeleninu, nejrůznější čočky a fazolí, para, piniových a makadamových ořechů a různých semen, který se vozí z konce světa na druhej konec světa 24/7/365? - protože v ČR asi vegani na jablkách, hruškách, řepě, bramborách a zelí nepřežijou. /// Poslední důvod je asi ten, že chce dotyčný/dotyčná zhubnout /to nesmíme zapomenout/

 

Za co teda ty hejty? /Proč veganské stravě věnovat zvýšenou pozornost?

 

Protože není plnohodnotná = sama o sobě neobsahuje všechny živiny. Nebo je obsahuje, ale nemají šanci se vstřebat v potřebném množství. Mrkneme na to postupně:

 

  Zdroj: Flickr.com

 

Bédvanáctka (Vitamin B12)

Tenhle vitamin je jen v živočišných potravinách. Rostliny se tváří, že v nich je, třeba řasy, ale on je tam úplně špatně a nevstřebá se. Dá se využít třeba obohacený droždí. Jenže to asi nejde jíst furt. Na doplňky stravy v tomhle případě raději zapomeňte a skákněte si k praktikovi na injekci (tahle forma je jistá a účinná).

 

Bílkoviny

Množství bílkovin /překvapivě/ nebývá až takový problém. Z luštěnin (čoček, fazolí,sóji), obilovin, ořechů a semen se to poskládat dá. Horší to je s konkrétníma aminokyselinama (stavebníma jednotkama bílkovin). Těch je 8 (9) základních a v rostlinných zdrojích nejsou všechny v dostatečném množství. V živočišných bílkovinách jo. Např. v luštěninách je moc málo methioninu a v obilovinách moc málo lysinu. Takže je musíte kombinovat. Jenže se může taky stát, že abyste pokryly svoji potřebu všech základních aminokyselin, bude těch bílkovin už moc, což taky není úplně oukej. Je fajn ty bílkoviny proto doplnit doplňkama stravy - třeba mix sójovýho a rýžovýho proteinu.

 

Déčko (Vitamin D)

Déčko je v rostlinných zdrojích spíše výjimka a i když se tvoří slunečním zářením skrz kůži /játra a ledviny/, zejména v zimních měsících to v našich zeměpisných šířkách a délkách není dostatečný. Přestěhujte se k rovníku nebo skočte do lékárny pro doplněk stravy, díky.

 

Jód

Ten je taky na seznamu "ohrožených" živin. Ukazuje se, že ho vegani mají v krvi až o 50 % méně, než vegetariáni. V rostlinných potravinách je obsah jódu závislý na jeho množství v půdě. Štěstí mají ti, co mají potraviny pěstované blízko moře nebo oceánu. U nás tedy půlku lžičky jodizovaný soli a doporučený dávky budou ok. Nebo doplněk.

 

Tuky

Chválihodné je množství správnějších rostlinných tuků, než těch živočišných. Srdíčko a cévy nám poděkují, jak už jsem zmínila o pár odstavců výš. Ale poděkovali by nám víc, kdyby se pohlídal poměr omega-3 a omega-6 nenasycených mastných kyselin, který by měl být 1 : 2-6 a omega trojky nám tady trochu pokulhávají. Lněný semínko, vlašský ořechy, chia semínko  nebo řepkový olej to vylepší. Nebude špatně ale ani nějaký ten "tukový" doplněk stravy (omega-3).

 

Vápník

Rostlinný vápník (mák, brukvovitá zelenina,...) má sice docela velký množství vápníku, ale díky fytátům a oxalátům se jeho využitelnost snižuje. "Zdravá" výživa - jako semínka, ořechy, obiloviny, atd. jsou navíc bohatý na fosfor, který nám opět vstřebávání vápníku snižuje. Rostlinnej vápník je u veganů dost bez šance. Dopňujte ho doplňkem.

 

Vláknina

Proč je na seznamu "dej si bacha" látek? Protože ve veganský stravě jí může být až moc. Hravě přeskakuje doporučenou denní dávku 30 g. Může tak vznikat plynatost a břišní dyskomfort a snižuje se vstřebávání některých živin, které se "nalepí" na vlákninu a odejdou s ní pryč.

 

Železo

O něm platí podobné, jako o vápníku. V živočišných zdrojích je ho sice méně, ale je v té správné formě (tzv. hemové železo) a vstřebává se téměř všechno (né-li všechno). V rostlinách nám zase brání vstřebatelnosti fytáty, oxaláty a i ta chemická podoba železa. Je třeba ho doplnit. /Což mi připomíná, že si musím sama musím železo vzít :D /

 

Toliko k veganský stravě. Sama jsem asi nedospěla k tomu, že bych měla být vegan. Třeba se tak jednou stane /nikdy neříkej nikdy/. Když ale veganem jste, choďte pravidelně na krevní testy, ať je to dobrý a jste klidní. Jen nezapomeňte, že některých mikroživin máte zásobu na několik let dopředu, takže se změny nemusí projevit hned. A ty specifický skupiny obyvatelstva - děti, těhotný - ty vegan prosím ne a sportovci - u nich zvednutej prst.  

 

 

 

Zdroje:

1) What Is a Vegan and What Do Vegans Eat? Healthline [online]. 29. červenec 2016 [vid. 2017-12-05]. Dostupné z: https://www.healthline.com/nutrition/what-is-a-vegan

2) 7 Supplements You Need on a Vegan Diet. Healthline [online]. 19. srpen 2016 [vid. 2017-12-05]. Dostupné z: https://www.healthline.com/nutrition/7-supplements-for-vegans

3) FRANK, Kurtis, Kamal PATEL, Gregory LOPEZ a Bill WILLIS. Vitamin B12 Research Analysis. Examine.com [online]. 29. duben 2017 [vid. 2017-12-05]. Dostupné z: https://examine.com/supplements/vitamin-b12/

4) ZLATOHLÁVEK, Lukáš. Klinická dietologie a výživa. 2016. ISBN 978-80-88129-03-5.

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Nejnovější příspěvky

August 8, 2018

Please reload